A skót buszok etikettje

Nem kell távolkeleti országokig utazni ahhoz, hogy az ember különös, megmagyarázhatatlan, egzotikus szokásokkal találkozzon. Elég csak átugrani a britekhez.

Az első dolog, amibe legtöbb zöldfülű, Edinburghba érkező turista belefut, az a skót buszozás sajátos világa: noha a reptérről a városba való bejutás még csak amolyan laza bevezetés, és hát ott van a pár éve átadott, az edinburghi-kedélyeket mélyen felkavaró villamos is mint lehetséges opció, a városba megérkezve már nem marad más választás, mint összeszedni a bátorságunkat, és megpróbálni kiigazodni ezen a különleges rituálén.

Hogy tudunk egyáltalán felszállni a buszra?

Az első – és egyben a legtöbb nehézséget jelentő – lépés, hogy legyen nálunk pontosan a jegy árával megegyező értékű címlet, azaz mindig tartsunk magunknál aprót. Ugyanis a buszon nem ad vissza a sofőr, ha nagyobb címletet dobunk be az erre szolgáló kis dobozba. Ennek az oka, illetve inkább a célja, hogy a tranzakcióval ne lassítsák a felszállás folyamatát. Nagyon ésszerű megfontolás, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a városon belül néhol 150-200 méterenként vannak a megállók, tehát ha minden helyen nekiállna a sofőr az aprót bogarászni, soha nem érnék el az utasok a céljukat.

Szerencsére tavaly bevezették az érintős bankkártyával való fizetés lehetőségét, így a helyieknek ez nagyban megkönnyíti a helyzetét – mentesíti őket attól, hogy a sarki kisboltban csokit, mentolos cukorkát, kólát kelljen vásárolniuk csak azért, hogy megfelelő mennyiségű aprót kapjanak vissza a buszozáshoz. Turistáknak azonban sajnos továbbra is marad ez az utóbbi opció.

Azt gondolnánk, hogy amint sikerült beszereznünk a megfelelő címletű aprópénzt, már pattanhatunk is fel a buszra, és irány az úticélunk! De nem.

Mert hogy attól függően, hogy melyik megállóban várakozunk – csak egy, vagy több busz is megáll ott -, vagy hogy mi vagyunk-e az egyedüli várakozók, ha nem vagyunk szemfülesek, bizony könnyen elszáguldhat mellettünk a buszunk megállás nélkül. Fontos ugyanis, hogy megfelelő ráutaló magatartással jelezzük a felszállási szándékunkat az adott busz vezetőjének, amikor közeledni látjuk a járművet. Ez a ráutaló magatartás a legtöbb esetben egy jól látható karlendítés: a közeledő busz előtt vízszintesen előre (semmiképpen sem függőlegesen felfelé, mert ezt a legtöbb európai országban elég rossz néven veszik!) kinyújtott kar. Ráutaló magatartás lehet még a pozíciónk is a megállóban: ha a padkához közel, a megálló előtt várakozunk türelmetlenül, nyilvánvaló, hogy fel szeretnénk szállni a buszra. Ha azonban a megállóban ülve a telefonunkat nyomkodjuk ráérősen, szinte biztos, hogy hoppon maradunk.

A sorban állás bonyodalmai

Tovább bonyolódik a helyzet, ha mások is várnak az adott buszra, ez ugyanis módosítja némileg a szabályokat. Míg Magyarországon a buszra való felszállás aktusa leginkább a szabadfogású birkózáshoz hasonlít, addig Edinburghban a feketelábú albatrosz násztánca közelíti meg legjobban a jelenséget.

Ha szerencsések vagyunk, akkor a megállóba való érkezésünkkor már kialakult egy egyértelmű sor, mentesítve bennünket az össznépi udvariaskodásban való részvétel alól. Ebben az esetben csak egyszerűen csak álljunk be a sor végére, és szálljunk fel a buszra.

Ha azonban nincs egyértelmű sor – például mert ez akadályozná a járdán való haladást a78943143_489433145112710_2985302201171181568_n gyalogosok számára, vagy mert még hosszabb idő van a busz érkezéséig -, akkor álljunk meg valahol a megállóban vagy annak környékén, de semmiképpen sem túl közel a megállót jelző táblához, mert ez arra utal, hogy másuk előtt igyekszünk felszállni, ami igen nagy udvariatlanságnak számít.

Amikor megérkezik a busz, ne tülekedjünk előre, inkább csináljunk úgy, mintha eddig nem is a buszra várakoztunk volna, csupán megálltunk volna pihenni kicsit, de mivel lám, itt egy busz, eszünkbe ötlött, hogy talán fel is szállhatnánk rá, viszont eléggé közömbösek vagyunk ezzel az ötlettel kapcsolatban. Ennek megfelelő magatartást illetve arckifejezést mutassunk. Igyekezzünk másokat, de legalább is egy másik várakozót előre engedni. Készüljünk fel, hogy a másik személy az előre engedés ellen ellenállást fog tanúsítani, hiszen a szabályoknak megfelelően ő is előre akar engedni bennünket. Legalább kétszer ismételjük el oda-vissza, hogy csakmagaután (On you go… No, after you). Attól függően, kinek mennyire sietős, az egyik fél előbb utóbb kelletlenül fel fog majd szállni a buszra, és a következő párosra kerül a sor, hogy előadja ugyanezt a rituálét. (Nem csoda, hogy arra már nem marad idő, hogy a sofőr visszajárót keresgéljen mindenkinek.)

Fent vagyunk a buszon

Londonhoz hasonlóan Edinburghban is emeletes buszok vannak. A legelső, időseknek, fogyatékkal élőknek, kisgyerekes anyukáknak stb. fenntartott helyeket leszámítva egyéni preferencia kérdése, hol foglalunk helyet, azonban ha hosszabb buszozás áll előttünk, érdemes felmenni a felső szintre, már csak a kilátás miatt is – Edinburghban nem nagyon éri meg külön városnéző buszra befizetni, hisz a normál buszokról is remek kilátás nyílik. Élvezzük a jól megérdemelt pihenést, gyönyörködjünk az óváros épületeiben, a kastélyban és a kertekben.

Le szeretnénk szállni

A következő nehézség a leszállás, ugyanis a megfelelő megálló belövéséhez vagy jó helyismeret, vagy a Google Maps folyamatos sasolása szükséges. A legtöbb busz (a legújabb modelleket kivéve) nem írja ki a következő megállók nevét, így könnyű elszalasztani azt, ahol le kellene szállnunk. Mivel azonban a megállók, ahogyan fentebb említettem, a belvároson belül elég közel vannak egymáshoz, ez csak egy rövidebb plusz sétát jelent. Ha szerencsénk van, még egy kisbolt is útba esik közben, ahol aprót szerezhetünk a visszaúthoz.

 

 

 

2 Comments

  1. K.R.Á.

    Idén voltam Edinburghban, és nagyon egyszerű volt az utazás városon velül, vettem egy az ott tartózkodásom idejéig érvényes kártyát a Lothian busztásaságnál, amit csak odaérintettem a sofőr melletti konzolhoz.

    Kedvelés

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s